Het Klooster Albergen: duurzaam van binnen én buiten

Nieuws 22 augustus 2024

Het Klooster Albergen is een bedrijfsverzamelgebouw in de voormalige H. Pancratius Kerk waar de karakteristieke elementen nog steeds terug te vinden zijn. Alles begon bij de broers Léon en Arjan Lucas van Lucas IT, die contact opnamen met het parochiebestuur als geïnteresseerde partij. Ze schakelden Roy Kokhuis van BouwKONsult en Rinaldo Kerkhoff van IBZ Albergen in voor advies over de kosten en mogelijkheden. Tijdens de gesprekken raakten Roy en Rinaldo enthousiast en besloten mee te doen. Zo werd Het Klooster B.V. opgericht met vier eigenaren. De bedrijven Lucas IT, BouwKONsult, IBZ Albergen en Robuust Digital zijn gevestigd in Het Klooster.

Het doel was om de openheid en het karakter van de kerk te behouden, maar er een unieke en inspirerende werkplek van te maken waar heden en verleden samenkomen. De transformatie van kerk naar kantoor zorgde voor verschillende uitdagingen zoals licht, klimaat, geluid, energie en duurzaamheid. “Het gebouw had geen dubbelglas én geen dak- en vloerisolatie. Nu is het voorzien van een A-energielabel, wat voor een kerk uniek is”, vertelt Arjan Lucas. Om dit te kunnen bereiken zijn onder andere alle ramen vervangen en nieuwe vloeren geplaatst. Daarnaast maakt Het Klooster gebruik van een warmtepomp en zonnepanelen. Het is geheel gasloos.

Arjan: “Een werkplek is een plek waar je voor je gevoel soms meer tijd doorbrengt dan thuis. Dan moet alles wel kloppen. Daarom hebben we gezorgd voor een fijne werkomgeving die rust uitstraalt en waar je energie uithaalt. Uiteindelijk is het meer dan alleen een werkplek geworden, Het Klooster is een heel concept: we bieden onder andere een gameroom aan voor in de pauzes, we organiseren bijeenkomsten en er kunnen ruimtes gehuurd worden voor bijvoorbeeld vergaderingen en evenementen. Hier hoort het aanbieden van laadpalen ook bij.”

 

Duurzaamheid doortrekken naar mobiliteit

Het Klooster is ISO gecertificeerd, waarbij je moet voldoen aan bepaalde duurzaamheidvraagstukken. Deze duurzaamheid wilden de eigenaren van Het Klooster ook doortrekken naar de mobiliteit. Drie van de vier eigenaren rijden in een hybride auto, waardoor ze al een tankpas van AVIA hebben. “Toen we hoorden dat we met diezelfde pas kunnen laden, was de keuze voor laadpalen van AVIA VOLT een eenvoudige. Bovendien wil je geen administratieve rompslomp. Ik ben mede-eigenaar, maar ook huurder. Hoe ga je dat verrekenen? Met mijn eigen pas van AVIA krijg ik één nota en die klopt altijd. Daarnaast houden wij van persoonlijk contact. Ik kan mijn contactpersoon van AVIA VOLT aan het jasje trekken als dat nodig is”, vertelt Arjan. “Voor ons waren er geen uitdagingen, alleen maar voordelen: elektrisch rijden is voordeliger, het rijdt mooi en stiller én het is milieuvriendelijker. Waarom zou je het niet doen?”

De directie rijdt in hybride auto’s en er zijn een aantal huurders met elektrische auto’s. Daarom is er gekozen voor meerdere AC-laadpalen, zodat iedereen kan laden wanneer het nodig is. “Het is niet alleen gebaseerd op geld, wet- en regelgeving, het gaat er ook om dat je een goed gevoel kunt creëren als ondernemer en je wilt natuurlijk de toekomstige generatie goed achterlaten.”

 

In de toekomst elektrische bestelauto’s op een eigen laadplein

De eigenaren van Het Klooster krijgen steeds vaker de vraag van dorpsgenoten of ze gebruik mogen maken van de laadpalen die er nu staan. “In de toekomst willen we met Lucas IT overgaan op bestelauto’s die 100% elektrisch rijden. Hiervoor zijn er uiteindelijk meer laadpalen nodig. Daar is nu de ruimte nog niet voor, maar we hopen dat we in de toekomst aan de zijkant kunnen uitbreiden. Dan hebben dorpsgenoten ook de mogelijkheid om gebruik te maken van ons openbare ‘mini’-laadpleintje.”

 

Iets doen uit gevoel

Bij Lucas IT kijken ze steeds vaker naar waar de leveranciers allemaal aan voldoen. Dit gaat niet alleen om kwaliteit en beschikbaarheid, maar ook om het groene gedeelte. “Het werkt eigenlijk kruislings: de klant beoordeelt ons en wij beoordelen de leverancier.”

Arjan vindt het belangrijk dat mensen iets gaan doen omtrent duurzaamheid. “Het hoeft allemaal niet overdreven doorgedrukt te worden, het kan ook op een natuurlijke manier gaan. Je kan iets doen uit gevoel, waar je achterstaat. Je hebt bijvoorbeeld ook ‘goed werkgeverschap’. Hier hoort ook zorgplicht bij vind ik, voor je medewerkers én omgeving.”

 

Samen onderweg naar een duurzame toekomst

Vind je het ook belangrijk om de juiste stappen te zetten naar een duurzaam wagenpark door elektrificatie? Bij AVIA VOLT kunnen we op alle vlakken meedenken om je wagenpark te verduurzamen op jouw tempo en binnen jouw mogelijkheden.

Meer weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.