Zero-Emissiezones: Een toekomstgerichte stap in duurzame mobiliteit
Zero-emissiezones zijn een belangrijke ontwikkeling in de transitie naar een duurzamere stedelijke mobiliteit. Deze zones, die per 2025 worden ingevoerd in diverse steden, zijn bedoeld om de luchtkwaliteit te verbeteren, de koolstofvoetafdruk te verkleinen en de volksgezondheid te bevorderen door de uitstoot van schadelijke stoffen door voertuigen te verminderen.
Wat zijn Zero-Emissiezones?
Zero-emissiezones zijn specifiek aangewezen gebieden binnen steden waar alleen voertuigen zijn toegestaan die geen schadelijke emissies produceren tijdens het rijden. Dit betekent dat alleen elektrische voertuigen (EV's), waterstofvoertuigen en andere voertuigen die op hernieuwbare energiebronnen rijden, worden toegelaten tot deze zones. Traditionele benzine- en dieselvoertuigen die broeikasgassen en andere verontreinigende stoffen uitstoten, worden geweerd.
Waarom worden ze ingevoerd?
De invoering van zero-emissiezones wordt gedreven door verschillende redenen, waaronder:
1. Verbetering van de Luchtkwaliteit
Een van de belangrijkste redenen voor het instellen van zero-emissiezones is het verbeteren van de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden. Traditionele verbrandingsmotoren dragen bij aan de uitstoot van schadelijke stoffen zoals stikstofoxiden (NOx) en fijnstof, die schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen en het milieu. Door het verkeer van emissievrije voertuigen te bevorderen, kunnen steden de luchtverontreiniging verminderen en de levenskwaliteit van hun inwoners verbeteren.
2. Reductie van Broeikasgasemissies
Het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, zoals koolstofdioxide (CO2), is essentieel in de strijd tegen klimaatverandering. Elektrische voertuigen en andere zero-emissievoertuigen stoten tijdens het rijden geen CO2 uit, vooral wanneer ze worden opgeladen met elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zoals zonne- en windenergie. Door de overstap naar deze voertuigen te stimuleren, kunnen steden hun bijdrage aan de opwarming van de aarde verminderen.
3. Bevordering van Duurzame Mobiliteit
Zero-emissiezones vormen een integraal onderdeel van bredere inspanningen om duurzame mobiliteit te bevorderen. Door het gebruik van elektrische en waterstofvoertuigen aan te moedigen, kunnen steden hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen.
Waar worden de zero-emissiezones ingevoerd?
Per 2025 zijn er 16 gemeenten die een zero-emissiezone instellen, de opvolgende jaren groeit dit aantal naar minimaal 29 gemeenten.
Wat zijn de toegangsregels voor een bestelauto?
- Alle bestelauto's die vanaf 1-1-2025 op kenteken worden gezet moeten zero-emissie aangedreven zijn om de ZE-zone binnen te mogen. Dit geldt niet voor oldtimers, rolstoeltoegankelijke voertuigen en voertuigen die vanwege een handicap voor 500 euro of meer zijn aangepast.
- Bestelauto's met een emissieklasse 4 of lager hebben geen toegang tot de ZE-zones.
- Bestelauto's met een emissieklasse 5 hebben tot 1-1-2027 toegang tot de ZE-zone.
- Bestelauto's met een emissieklasse 6 hebben tot 1-1-2028 toegang tot de ZE-zone.
Vrijgesteld voor de ZE-zone zijn:
- Voertuigen van 40 jaar of ouder (oldtimers).
- Rolstoeltoegankelijke voertuigen.
Wat zijn de toegangsregels voor een vrachtwagen?
- Alle nieuwe vrachtauto's die vanaf 1-1-2025 op kenteken worden gezet moeten zero-emissie aangedreven zijn om de ZE-zone binnen te mogen. Dit geldt niet voor kermis- en circusvrachtauto’s, vrachtauto’s voor exceptioneel transport, verhuisauto’s, vrachtauto’s met een laadkraan met een hefvermogen van 35 tonmeter of meer en voor vrijgestelde voertuigen met een carrosseriecode 15, 16, 19, 23, 26, 27, 31 en aanduiding speciale doeleinden SB en SF. Deze regeling geldt tot 1-1-2030.
- Euro 6 bakwagens met een Datum Eerste Toelating (DET) tussen 1-1-2017 en 31-12-2019 hebben tot 1-1-2028 toegang tot de ZE-zones. Deze voertuigen vallen niet onder de overgangsregeling, maar krijgen automatisch een ontheffing voor alle ZE-zones.
- Euro 6 bakwagens die op 1-1-2025 max. 5 jaar oud (vanaf DET) zijn, hebben tot 1-1-2030 toegang tot de ZE-zones.
- Euro 6 opleggertrekkers die op 1-1-2025 max. 8 jaar oud (vanaf DET) zijn, hebben tot en met 1-1-2030 toegang tot de ZE-zones.
Vrijgesteld voor de ZE-zone zijn:
- Voertuigen van 40 jaar of ouder (oldtimers);
- Vrachtauto's met een carrosseriecode 15, 16, 19, 23, 26, 27, 31 of aanduiding voor speciale doeleinden SB of SF en uw voertuig is 12 jaar of jonger. Deze vrijstelling loopt tot uiterlijk 1-1-2030 of tot het moment dat het voertuig voor die tijd 13 jaar oud wordt, gerekend vanaf de Datum Eerste Toelating (DET).