Waarom 2025 hét jaar is om te investeren in elektrificatie

In gesprek met Jaap Wolbert, Business Developer bij AVIA VOLT. ‘Het ideale moment tussen subsidies en het omslagpunt.’
Met de toenemende nadruk op duurzaamheid en strengere regelgeving is 2025 hét jaar om als bedrijf te investeren in laadinfrastructuur. Elektrificatie is niet langer iets van de toekomst, maar een ontwikkeling waar we nu mee te maken hebben.
Waarom nu? We vroegen het Jaap Wolbert, hij is onder andere betrokken bij de projectontwikkelingen van AVIA VOLT en voert samen met ondernemers route- en wagenparkanalyses uit om toekomstige laad- en stroombehoeften in kaart te brengen. ‘Omdat dit jaar een belangrijk omslagpunt is in de transitie naar elektrisch rijden. Naar verwachting zal in 2025 40% van de nieuw gekochte voertuigen elektrisch zijn, waarbij vooral zakelijke rijders de overstap maken (ING Research, 2025). Tegelijkertijd wordt de laadinfrastructuur uitgebreid om aan de groeiende vraag te voldoen, dus hét moment om als bedrijf te investeren en voorbereid te zijn op de toekomst.’
Volgens Jaap zijn er vijf belangrijke redenen waarom bedrijven nu in actie moeten komen.
1. Subsidies AanZET en SPRILA
Er worden regelmatig subsidies beschikbaar gesteld voor de aanschaf van onder andere laadinfrastructuur. Veel van deze regelingen zijn tijdelijk. Door in 2025 te investeren, profiteer je van de meest gunstige subsidies die nu nog beschikbaar zijn zoals SPRILA en AanZET.
De Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven (SPRILA) Aanschaf is in 2025 opnieuw beschikbaar gesteld. Deze regeling ondersteunt ondernemers bij de aanleg van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen op eigen óf gehuurd terrein. Lees alles over SPRILA hier.
Daarnaast is de Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) in 2025 teruggekeerd met vernieuwde voorwaarden en een nieuw budget. Deze subsidie helpt je bij de aanschaf van emissieloze vrachtwagens. Het budget voor deze regeling is op donderdag 30 januari overschreden, maar op 30 september 2025 opent AanZET weer opnieuw voor aanvragen met een budget van €30 miljoen euro.
2. Aankomende vrachtwagenheffing en kostenbesparing op lange termijn
Elektrificatie vraagt een initiële investering, maar levert op de lange termijn aanzienlijke besparingen op. Oók gezien de vrachtwagenheffing die in 2026 wordt ingevoerd.
Vanaf 2026 wordt namelijk de vrachtwagenheffing ingevoerd in Nederland, waarbij transportbedrijven per gereden kilometer gaan betalen. De hoogte van deze heffing is afhankelijk van de CO2-uitstoot van je voertuig. Emissievrije voertuigen zoals elektrische trucks worden grotendeels vrijgesteld van deze heffing. Dit betekent dat bedrijven die nu investeren in elektrificatie vanaf 2026 direct kosten besparen.
Daarnaast is elektriciteit in basis goedkoper per kilometer dan fossiele brandstoffen en kun je als bedrijf met zonnepanelen eigen energie opwekken. Bovendien hebben elektrische voertuigen minder bewegende onderdelen, waardoor de onderhoudskosten en stilstand naar verwachting lager uitvallen – we weten niet precies hoe het onderhoud zich gaat ontwikkelen, de ervaring in de komende jaren moet uitwijzen of dit in de praktijk ook zo gaat zijn. Uiteraard zijn er wel kapitaalintensieve investeringen in laadinfra en elektrische voertuigen nodig.
Als bedrijf kun je ook profiteren van fiscale voordelen zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA), Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL).
3. Netcongestie en energiebeheer
Met de toenemende vraag naar elektriciteit wordt netcongestie een steeds grotere uitdaging. Er zijn slimme oplossingen beschikbaar om het meeste uit jouw huidige aansluiting te halen. Netcongestie is niet direct een reden om te stoppen met elektrificatie, maar de wachttijden voor een hoger contractvermogen en/of verzwaring lopen op. In sommige regio’s kan het jaren duren voordat een nieuwe netaansluiting of uitbreiding mogelijk is. Daarom is het dus belangrijk om je toekomstige laad- en stroombehoefte in kaart te krijgen, waarbij wij jou natuurlijk kunnen helpen. Zo kun je voor het juiste vermogen de aanvraag doen en ervoor zorgen dat je op de wachtlijst komt.
We zien overigens dat de eerste elektrische vrachtwagens prima inzetbaar zijn binnen de huidige stroomaansluiting van onze klanten. We kijken dus ook graag mee wat er mogelijk is binnen de huidige aansluiting.
Daarnaast wordt er per 1 april 2025 een belangrijke wijziging in de elektriciteitswetgeving geïntroduceerd, namelijk de invoering van zogenoemde non-firm ATO’s (Aansluit- en Transport Overeenkomsten). Dit is een veelbelovende stap richting het oplossen van netcongestie, een probleem waar ondernemers steeds vaker mee te maken krijgen. Hoe dit werkt? Ontdek het hier.
4. CSRD en duurzaamheid
Naast dat elektrificatie een kosten- en regelgevingskwestie is, is het ook een belangrijke factor voor je bedrijfsimago.
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht steeds meer bedrijven om te rapporteren over de milieu-impact, waaronder CO2-uitstoot en energieverbruik van transportbewegingen. Elektrificatie van het wagenpark en laadinfrastructuur kunnen bijdragen aan een betere ESG-score (Environmental, Social & Governance). Dit wordt essentieel voor investeerders, klanten en stakeholders. Bedrijven die in 2025 investeren in duurzame mobiliteit, zijn beter voorbereid op deze rapportageverplichtingen.
Bovendien verwachten klanten dat bedrijven bijdragen aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Als je bedrijf vooroploopt in duurzaamheid, onderscheid je je van de concurrentie.
5. Regelgeving
De overheid voert steeds striktere milieuregels in om de CO2-uitstoot te beperken. Bedrijven die hier niet op tijd op inspelen, lopen het risico op beperkingen of extra kosten.
Zo zijn er vanaf dit jaar (2025) in een aantal Nederlandse steden zero-emissiezones ingevoerd, waar diesel- en benzinevoertuigen worden geweerd. Bedrijven die stadsdistributie uitvoeren, moeten overstappen op bijvoorbeeld elektrische voertuigen.
Daarnaast stellen Europese en nationale wetgeving stengere eisen aan de CO2-uitstoot van bedrijven. Dit geldt niet alleen voor transport, maar ook voor bedrijfsterreinen en energieverbruik.
Sinds dit jaar (2025) gelden er strengere regels voor laadpunten bij bedrijfspanden. Bestaande openbare gebouwen met meer dan 20 parkeerplekken moeten minimaal één laadpaal hebben. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om scholen, winkels, ziekenhuizen en horeca.
Profiteren van de ontwikkelingen in 2025?
Wij van AVIA VOLT geloven dat EV-mobiliteit moeiteloos moet zijn. We bieden complete en schaalbare totaaloplossingen voor laadinfrastructuur, afgestemd op de specifieke behoeften van bedrijven. Samen werken we aan een duurzame en efficiënte toekomst voor jouw onderneming.
Benieuwd hoe jouw bedrijf kan profiteren van de ontwikkelingen in 2025? Neem contact met ons op.
Contact opnemen